10
sep
08

En grei fagdag i engelsk

Begynner å komme inn i rytmen med jobbingen nå – de bærbare funker som de redskapene de skal være. VG1 hadde fem timer fagdag i engelsk. Mål: jobbe med ordforråd, inludert regionale varianter av engelsk, fortsette å jobbe med den engelsktalende verden. Hovedvekt på muntlig aktivitet i dag.

Første timen var bare halve gruppa tilstede hver halvtime – de andre måtte stille til elevfotografering. De som var tilstede jobbet med en Quizlet.com-oppgave om ordforråd vi har jobbet med på de to foregående fagdagene (oppgaven lagde jeg på et kvarter dagen før; snart skal elevene få lage dem selv). Stort engasjement, og stor spredning. Noen klarer space race-delen av testen og får et par tusen poeng; de kjappeste får over 130 000 poeng! Differensiering, anyone?

Etter en kort pause samles alle, og stikkordet er ‘den engelsktalende verden.’ Hadde gjort om en flervalgprøve fra læreboka til it’s learning-test. Alle tar den i sitt tempo, og fortsetter så med neste oppgave: Lytteprøve med seks regionale aksenter som jeg har lastet opp på it’s learning. Alle lytter i sitt tempo. Så tar de flervalgsprøven for å teste om de har greid å plassere aksentene i riktig land.

Neste oppgave har som formål å bevisstgjøre om uttale og intonasjon: de lytter til en innlest versjon av Roald Dahls dikt ‘The Ant-Eater’. Så skal de forsøke å imitere den aksenten som brukes i opplesningen (Oxford English) og selv lese inn diktet (mp3-fil i Audacity som lastes opp i it’s learning).

Etter pausen tar vi en kjapp gjennomgang av flervalgsprøven om den engelsktalende verden og snakker litt om det som syntes å overraske noen (hvorfor er den engelske monarken statsoverhode i New Zealand, for eksempel?).

Ny liten glosetest knyttet til diktet: en serie ord som er forskjellige i britisk engelsk og amerikansk engelsk (gas – petrol, check – bill, osv). Drag-and-drop med det nye testverktøyet i it’s learning funker ikke helt optimalt når boksene må dras veldig langt opp eller ned, men de aller fleste får det til.

Så leser de i par en ørliten novelletekst av Julia Alvarez, «Snow». Nå begynner tiden å løpe fra oss, men vi prøver å få tid til en liten, kreativ oppgave på slutten: lag en tegneseriestripe som oppsummerer «Snow» ved hjelp av Toondoo.  Jeg åpner for at de kan få lage en stripe med fritt valgt tema før de går løs på den litterære oppgaven, og de fleste rekker ikke mer enn det. Men igjen slår det meg hvor lett de tar disse verktøyene – og her er læringen sosial og ad hoc.

Alt i alt en dag som fungerte noenlunde etter hensikten. Oppgavene/tekstene er kanskje litt «all over the place,» men det skyldes delvis at det er læreboka også – hvis kapitlene der har noen rød tråd, er den veldig godt skjult. Litt hektisk ble det, men det er bedre enn å ha dødtid. Bortsett fra et par elever var det ikke nødvendig å stoppe Facebook-aktivitet, alle jobbet bra med det de skulle. Alle har hørt en god del engelsk, alle har produsert engelsk, og jeg sitter igjen med en overkommelig mengde innleveringer å kommentere (innleste Dahl-dikt, som jeg ikke setter noen karakter på, men bare påpeker styrker og forbedringsmuligheter i muntligprestasjonene).


2 Svar to “En grei fagdag i engelsk”


  1. september 11, 2008, kl. 6:07 am

    Det høres ut som mer enn en grei fagdag,dette. Elevene opplevde tydeligvis at det var interessant, elles haddde nok flere enn to vært på Facebook. Audacity er spennende. Jeg kommer også til å bruke det i år, men siden jeg ikke har engelsk blir det med andre typer oppgaver. Jeg drømmer bl.a. om å lage podkaster av fremføringer som deretter kan legges ut på wikien vår.

  2. september 12, 2008, kl. 2:17 pm

    Høres forbilledlig ut!


Legg igjen en kommentar


Add to Google
september 2008
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

StatCounter

free web hit counter