16
jan
11

London-tanker (3): Barkeskjold, utdanning og høyteknologi

BETT-avstikker 2: Min strategi for å få mest mulig ut av besøk på British Museum er å konsentrere meg om et rom eller to. Bortsett fra den aktuelle utstillingen om egyptiske dødebøker, tilbragte jeg denne gangen noen timer i rommet for opplysningstiden, The Englightenment.  Museet, bygget i 1753, er i seg selv et monument over denne epoken i europeisk historie, og det storartede rommet i greek revival style innholder eksempler på alle typer artefakter som inngikk i de tidligste samlingene.

Det er mange interessante gjenstander fra hele verden, men det enkeltobjektet som satte i gang mest refleksjon hos meg var et enkelt skjold. Det var smalt og ovalt og ikke mye å dekke seg bak for den krigeren som hadde brukt det.  Denne uheldige karen hadde da også kastet det fra seg og løpt da han møtte motstand som han ikke var forberedt på. Dette var nemlig en av to menn som møtte kaptein James Cook da han og mannskapet ankret opp i Botany Bay i 1770.

En av de forklarende tekstene i en annen del av rommet omtalte opplysningstidens vitenskapsmenn og oppdagere som viktige bidragsytere til det moderne menneskets forståelse av den felles menneskelighet som binder alle klodens folk sammen. Men skjoldet minner også om det ulike utgangspunktet som var tilstede da kontaktene mellom Europa og andre deler av verden ble opprettet. Vi har levd godt på vår teknologiske overlegenhet i hundreårene siden den gang.

Historikeren Niall Ferguson er en av mange som påpeker at dette er i ferd med å endre seg. Under besøk i Oslo denne uken sier han til Aftenposten «-Vi står rett og slett overfor slutten på 500 år med vestlig dominans. Tyngdepunktet flyttes fra Vesten til resten.»

Hvordan vil dette påvirke oss?

«Ett punkt er avgjørende for at Vesten ikke skal bli spilt ut over sidelinjen, mener Ferguson.  -Menneskelig kapital er Vestens viktigste ressurs. Ledende utdanningsinstitusjoner og teknologisk forsprang gjør oss attraktive som partnere for kineserne. Mister vi dette, er det over og ut med enhver form for vestlig elitisme.»

Det enkleste er pistol, heter det. I alle fall hvis du skal nedkjempe en fiende og fienden bare har et barkeskjold til å forsvare seg. Men hvis vi skal bygge på vår felles menneskelighet og utvikle oss sammen, må vi ta i bruk mer konstruktive sider av oss selv og jobbe med de komplekse problemene.

Dette er spennende tider å jobbe med utdanning!

 

(Skjoldet inngår for øvrig i BBC-serien A History of the World in 100 Objects)

Reklamer

0 Responses to “London-tanker (3): Barkeskjold, utdanning og høyteknologi”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


Add to Google
januar 2011
M T O T F L S
« sep   mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

StatCounter

free web hit counter
Reklamer

%d bloggere like this: