16
jan
11

London-tanker (2): Et dannet menneske

En BETT-avstikker: Med utsikt over Lincoln Inn’s Field ligger arkitekten og samleren Sir John Soane’s Museum. Fra utsiden ser det ut som en hvilken som helst boligfasade i dette riktignok fasjonable strøket. Inni er det et prakteksempel på hva en velstående borger i opplysningstiden mente man burde omgi seg med for å vise sin dannelse.

Salongen med utsikt mot parken har bokskap på bokskap fylt med alskens encyclopedier. Men Sloane nøyde seg ikke med tidens moteriktige encyklopediske kunnskap, han var også en lidenskapelig samler av antikviteter og malerier. Selv om han etterhvert kjøpte opp to av nabogårdene for å huse alle gjenstandene, måtte han utnytte sin arkitektoniske kreativitet til å skape plass for alt. I et rom på knapt 25 kvadratmeter har han fått plass til over 100 ganske store malerier, blant annet av William Hogarth. Dette har han fått til ved at veggene på den ene siden av rommet er hengslet i hjørnene og simpelthen åpner seg som skapdører; bak disse åpenbarer det seg nye malerier, som også viser seg å være hengt på samme type dører. I den arkeologiske samlingen hans er det mest kjente objektet utvilsomt dronning Setis sarkofag. British Musem hadde ikke råd til å betale summen som ble forlangt for den, og dermed kjøpte Soane den til sin egen samling. Nå står den i kjelleren.

Det er sikkert et anstrøk av stormannsgalskap og hovmod over ideen om å lage et museum i sitt eget hjem. Men formålet med samlingen var ikke – i alle fall ikke først og fremst – å skryte. I tidens ånd brukte han den til å undervise sine studenter som gikk i lære for å bli arkitekter, og da måtte man vende seg til antikken.

To ting slår meg når jeg vandrer gjennom huset. For det første: hvilken ufattelig demokratisering av kunnskap har ikke skjedd siden Soanes tid! Lykkelig den student som fikk ha en slik lidenskapelig lærer som ham. Men det var tross alt ikke mange av Londons innbyggere som i løpet av hans levetid fikk komme innenfor dørene. Jeg blir begeistret for Soanes lille «skaptriks» i malerirommet. Men jeg kan levende forestille meg hvilken eksplosjon av begeistring denne kreative mannen ville vist om han fikk se vår tids teknologi: all verdens informasjon «at our fingertips»!

På den andre siden: så utrolig mye vanskeligere det er blitt siden opplysningstiden å definere hva det vil si å være et dannet menneske! Man måtte kunne de gamle grekere og romere, og så all den moderne kunnskap som man møysommelig samlet i encyclopediene. Men man hadde en ide om at dette var et overkommelig prosjekt; det var bare å ta tiden til hjelp, så ville man få det mellom kalveskinnspermene på de sirlig oppstilte bindene i bokskapene. En grand tour gjennom Europa og kanskje til Egypt idet en sto på terskelen til voksenlivet, og mye var gjort.

Hva er et dannet menneske i dag?

Reklamer

0 Responses to “London-tanker (2): Et dannet menneske”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


Add to Google
januar 2011
M T O T F L S
« sep   mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

StatCounter

free web hit counter
Reklamer

%d bloggere like this: