16
feb
10

Ridderen av den bedrøvelige skikkelse (Udir) slår til igjen

Da Cervantes skrev om Don Quijote på begynnelsen av 1600-tallet, ble mye av komikken skapt gjennom hovedpersonens illusjoner om å virkeliggjøre et  ridderideal som tilhørte en forgangen tid. I norsk skole i dag er det langt mellom riddere som ypper til kamp mot vindmøller. Til gjengjeld har vi Utdanningsdirektoratet.

Etter at direktoratets heltemodige kamp mot bruk av plusser og minuser på karakterene endte med nederlag gjennom kunnskapsministerens instruks i en TV-sending tidligere i vinter, har denne byråkratiets svar på Cervantes’ «ridder av den bedrøvelige skikkelse» måttet lete etter nye verdige formål å vifte sine lanser mot. Det hittil siste svaret har de nå funnet i form av et forbud mot å bruke nettbaserte ordbøker til eksamen.

Akershus fylkeskommune har hatt en avtale med Kunnskapsforlaget om bruk av ordnett.no. Denne løsningen har fungert bra på skolen, men siden avtalen ikke har gitt tilgang hjemme, er vi i ferd med å gå til anskaffelse av digitale ordbøker som skal installeres på elevenes PC’er fra neste skoleår. Midt i denne anbudsprosessen ser det ut til at vi må gå til innkjøp av papirordbøker for mer eller mindre hele fylkets elevmasse på 20 000 til bruk én dag: eksamensdagen 2010 for det enkelte fag.

Udir driver og ruller ut i et ulidelig langsomt tempo en nettbasert eksamensløsning, PAS. Våre IT-ansvarlige må altså sørge for at eksamenskandidatene kommer på Internett for å få hentet ut eksamensoppgavene. De må på Internett for å levere oppgavene. Dette er helt problemfritt. Kandidatene får tilgang bare til PAS og ingen andre nettsteder. Men de er altså på Internett.  Disse samme IT-ansvarlige sier at det overhodet ikke er noe problem å gi tilgang til ett domene til: ordnett.no. Men dette er farlig, sier Udir. Og som vi alle vet, det er der ekspertisen på Internett befinner seg (de har sannsynligvis konsultert tidligere senator Ted the-Internet-is-a-series-of-tubes Stevens fra Alaska).

Don Quijote var stort sett en harmløs figur. Det som er problemet med dagens utgave av ham i direktoratet er at de er skole-Norges mektigste. Og så er det noen som lurer på hvorfor det går tregt med å ta i bruk IKT i skolen.

Reklamer

16 Responses to “Ridderen av den bedrøvelige skikkelse (Udir) slår til igjen”


 1. 1 Henning Lund
  februar 16, 2010, kl. 7:40 pm

  Skarpt og velformulert, som vanlig!

 2. februar 16, 2010, kl. 8:48 pm

  Jeg skrev om Orakler og digital ekseman for over to år siden. Verden har ikke endret seg mye siden den tid..

 3. februar 16, 2010, kl. 9:32 pm

  Full digital eksamen med Internett som forsøket i Danmark, jfr. Lektor Michelsens skoleblogg. Men da må kanskje noen digitale lærere lage drøftende/sammenliknende eksamensoppgaver som tåler googling slik at de som klorer seg fast i dørkarmen i Udir skjønner at det lar seg gjennomføre. Med Internett-eksamen gjenstår da bare kommunikasjonen mellom elevene som et problem. Hvordan løses dette i Danmark? Hvis det er definert som et problem der… Åja det går tregt. Jeg var kons. i fagnemda for IKT-baserte eksamener for flere år tilbake. Siden har det skjedde lite eller ingenting – ja et skritt tilbake fordi forberedelsesdagen i norsk er blitt borte. Ren papireksamen nå og oppgavene likner på 90-tallsoppgavene jeg ga elevene mine den gang. En tegnseriestripe går nå glatt som en multimodal tekst. Huff.

  http://www.knutmichelsen.no

 4. 4 Julia
  februar 17, 2010, kl. 8:38 pm

  Denne informasjonen har jeg ikke fått med meg. Har du en link? Har nettopp kjøpt Ordnett Pluss til hele skolen, som kan brukes både online og offline, og hjemme på elevenes egne PCer. Hvis ikke det kan brukes på eksamen er det virkelig bedrøvelig. Oslo kommune (gjennom Logica) har tilrettelagt for Ordnett Pluss, så hvis mange skoler nå har kjøpt katta i sekken og Kunnskapsforlaget i tillegg har blitt lurt, tror jeg det er mange riddere der ute som vil gå ut og slåss!

 5. februar 17, 2010, kl. 10:56 pm

  @Julia: Ordnett+ er godkjent, nettopp fordi den er installert på elevenes PC. Dette er en av de mulige alternativene som Akershus vurderer fra høsten av. Problemet nå er at vi har bare lisenser til den nettbaserte ordnett.no. Vi brukte den faktisk til eksamen i fjor, men i år får vi altså ikke lov – til tross for at det ikke er noe problem å lage en sikker link som gir tilgang bare dit.

  • 6 Julia
   februar 17, 2010, kl. 11:22 pm

   Takk, da ble jeg litt beroliget. Blir interessant å følge med på utviklingen her i de forskjellige fylkene og hva «digitale ferdigheter» faktisk betyr i praksis…

 6. februar 17, 2010, kl. 11:38 pm

  «Avtale med Kunnskapsforlaget» – duger ikke gratis-ordnett.no-tjenestene?

  Og hva med http://no.wiktionary.org/ ?

 7. februar 17, 2010, kl. 11:40 pm

  Ordnett Plus – synes å være bare for Windows…(?)

 8. februar 18, 2010, kl. 9:03 am

  @Erik: ordnett.no er heller ikke gratis – vi må ha lisens for å bruke denne. Den er i dag knyttet til skolens IP-adresse, slik at elevene ikke har hatt tilgang hjemme.

  Det som er vårt kortsiktige hovedproblem er imidlertid at Udir har bestemt at ingen ordboktjenester på nett er tillatt til eksamen – selv om de samme IT-folkene på skolene som skal gi Internett-tilgang til Udirs PAS/PGS-system sier at det ikke er noe problem å gi sikker tilgang til bare ordnett.no i tillegg til PAS/PGS.

  Fylket er i dag i anbudsprosess for innkjøp av installerte ordbøker til elevenes PC’er f.o.m nese skoleår. Ordnett+ er ett alternativ, og det er tilgjengelig for både Windows, Mac og Linux. Dette er også et absolutt krav, da skoler i fylket kjører alle tre operativsystemer.

 9. 10 En av dine elever
  mars 2, 2010, kl. 6:30 pm

  Føler selv at lærere og elever konstant må krangle med Udir. Om ikke annet styrker det ihvertfall samholdet:P

 10. mars 2, 2010, kl. 10:40 pm

  @elev: Ja, kanskje dette er en eneste stor konspirasjon fra sentrale myndigheter: de styrker læringsmiljøet ved å skaffe oss lærere og elever en felles ytre fiende som gjør samholdet sterkt som superlim!

 11. 12 Frank
  mars 12, 2010, kl. 1:20 pm

  Elev: skolen vår har byttet fra ordnett+ til ifinger software. Personlig syntes jeg dette er mye raskere og bedre oppslag.

 12. mars 12, 2010, kl. 1:46 pm

  @Einar: Jo, iFinger har nynorsk ordliste. Jeg har installert skolepakken deres og der er det med både en nynorsk ordbok og en bokmål-nynorks ordbok.

 13. mars 12, 2010, kl. 2:40 pm

  Har ikke brukt det mye selv, men fikk tilgang fordi jeg har vært med i gruppe som har laget konkurransegrunnlag for anbudsutlysning i AFK. Ser greit ut – mindre omfattende enn Ordnett, men kanskje mer oversiktlig for litt svakere elever?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


Add to Google
februar 2010
M T O T F L S
« jan   mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

StatCounter

free web hit counter
Reklamer

%d bloggere like this: