26
jan
09

Virkelighetsnært?

For mange – både elever og lærere – er noe av det verste ved skolen at den av og til synes å befinne seg i sin egen «boble». Det er skolen – og så er det det virkelige livet der ute. Enkelte trekker konsekvensen og slutter i skolen. For oss som holder ut, er det en stadig utfordring å bidra til å lage læringssituasjoner hvor «boblefølelsen» blir minst mulig påtrengende.

Jeg vet ikke om vi er på riktig spor, men jeg synes vi har kommet bedre i gang i år med dette kompetansemålet enn sist:

… eleven skal kunne

  • gjere greie for korleis ein sjølv kan vere med i og påverke det politiske systemet og diskutere kva som kan truge demokratiet

Istedet for bare å «gjere greie for» foreslo vi at de rett og slett selv skulle se om de kunne «påverke det politiske systemet.» De har fått velge seg sine egne saker og sette sammen sine egne grupper.  Så må de finne ut hva situasjonen er på det valgte saksfeltet nå, hvem som kan fatte og påvirke beslutninger om det, og hva som kan være effektive kanaler for å påvirke.

Da vi lanserte oppgaven rett etter gateslagene i Oslo som fulgte Gaza-krigen, spøkte vi med at vi vel ville måtte forklare at det dreide seg om en skoleoppgave i det vi  hentet elevene ut av varetektscellene. Men sakene de har valgt handler i liten grad om storpolitikken.  Det er  – på godt og vondt – ganske nære ting: billigere månedskort, justering av tollfrigrensene på import , gymkarakterer, kildesortering, fartsgrenser på scooter, osv.

Det som har vært interessant, har vært å se oppfinnsomheten i valg av virkemidler.   Jeg har, i likhet med andre lærere, lurt på om jeg skulle trekke sosiale nettjenester som Facebook inn i skolearbeidet. Jeg har valgt å ikke gjøre det. Men for flere av gruppene var det å opprette en Facebook-gruppe for saken de jobbet med et selvfølgelig steg i arbeidet. Flere bruker også nettbaserte spørreundersøkelser, blogg og andre verktøy.

Vi har ikke urealistiske oppfatninger om at de klarer å påvirke så voldsomt mye på de ukene prosjektet pågår, men det har vært inspirerende å se hva de har fått til så langt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


Add to Google
januar 2009
M T O T F L S
« des   feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

StatCounter

free web hit counter
Reklamer

%d bloggere like this: