17
des
08

Avklaring om eksamen?! Altfor tidlig!

Vi skal ha digital eksamen. Alle hjelpemidler er tillatt, unntatt Internett og mobiltelefon. Dette burde egentlig være ganske greit. Den som har lyst,  kan bære med seg sitt 20-binds leksikon inn i eksamenslokalet. Da skulle man tro at det også ville være helt greit med lokalt lagrede nettsider og annen digitalt lagret informasjon.

På skrivedagen i engelsk VG1 nylig prøvde vi ut at elevene kunne få bruke Scrapbook-tillegget på Firefox til å lagre nettsider etter at jeg hadde delt ut forbredelsesarket noen dager i forveien. Dette fungerte aldeles utmerket; elevene fant relevant stoff og greide å bruke det selvstendig og bra.

Grunnen til at jeg ønsket å prøve det ut, var et lite håp om at dette skulle bli tillatt på eksamen. Derfor ble jeg ekstra nysgjerring da vår systemansvarlige fortalte at han skulle på møte i Akershus fylkeskommune om nettopp de tekniske sidene ved digital eksamen. Han lovet å ta opp helt konkret om vår måte å løse skrivedagen på ville være mulig til eksamen.

Svaret var visstnok at det skal det settes ned en gruppe for å se på …

Vi er halvveis i skoleåret. En del av det vi holder på med av læringsarbeid skal også forberede elevene på sluttvurderingen i form av eksamen. Men fremdeles har vi ingenting å holde oss til når det gjelder hvordan rammene for en digital eksamen skal være. Det som virker mest sannsynlig, er at PC’en skal brukes som skrivemaskin: ikke bare null kommunikasjon  – som jeg til en viss grad kan forstå; det er tross alt teoretisk mulig å «bestille» seg en besvarelse fra hjelpsomme venner eller tilbydere på eksamensdagen pr epost eller MSN. Men heller ingen tilgang til noe lagret, digital  informasjon.

Digital eksamen ser ut til å bestå i at man ikke skriver ut på papir fra «skrivemaskinen» sin, men leverer besvarelsen på PGS. Som Udir skriver om formålet med ordningen:  «Ordningen er en effektivisering av eksamensavviklingen; den sparer tid og er miljøvennlig.»

Når det gjelder praktiske detaljer som hva som skal være tilgjengelig på elevenes maskiner, inntar Udir sin sedvanlige holdning når spørsmål blir for vanskelige: dumper dem i fanget på underordnede instanser (jfr vurderingskriterier).

Den nedsatte gruppen kommer sikkert med en anbefaling  – sånn rundt St Hans-tider.

Reklamer

5 Responses to “Avklaring om eksamen?! Altfor tidlig!”


 1. desember 17, 2008, kl. 6:02 pm

  Ikke tilgang til digitalt lagret informasjon?? Er det «alle hjelpemidler» uten fri tilgang til Internett??

 2. desember 17, 2008, kl. 6:58 pm

  For å supplere – jeg har problemer med å se at Akershus kan begrense på denne måten. Det har ikke vært snakk om det i Rogaland

 3. desember 17, 2008, kl. 8:03 pm

  Ett av systemene de så på, var dette, som som var omtalt på forskning.no her om dagen. Det er altså utviklet for Møre og Romsdal fylkeskommune. I artikkelen heter det uttrykkelig:

  – Før eksamensstart settes minnepinnen i elevens avslåtte datamaskin. Etter oppstarten tastes kandidatnummeret inn og PC-en sender jevnlig melding til administrasjonsmodulen at den er på nett.

  Dette er viktig siden en omstart av maskinen kan gi eleven tilgang til dokumenter på egen harddisk, samt tilgang til ikke-godkjente nettverk.

 4. 4 trigress
  desember 18, 2008, kl. 11:11 am

  Ærlig talt, kontorkompis – det er jo ikke jul engang! Du kan da ikke forvente at du får informasjon om VÅRENS eksamen FØR jul!? Du skal være overlykkelig om du har fått informasjon om denne HØSTENS eksamen nå!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


Add to Google
desember 2008
M T O T F L S
« nov   jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

StatCounter

free web hit counter
Reklamer

%d bloggere like this: