24
sep
08

Ressurser for skriving på engelsk

MakeUseOf har en god post i dag med omtale av sju nettbaserte ressurser som kan være nyttige for de som skal skrive engelsk – kanskje først og fremst kreativ skriving, men også for mer analytiske oppgaver kan disse sikkert brukes.

Jeg ble først og fremst imponert over UsingEnglish.com, som har noen verktøy som absolutt bør utforskes. Blant annet har de en søkemotor for idiomer (lurer du på hva slags idiomer som inneholder ordet ‘dog’, får du ‘doggy bag’, ‘dog tired’, ‘dog-eared’, ‘lap-dog’, ‘top dog’, ‘dog dinner’ og enda flere) og for phrasal verbs. De har også et tekstanalyseverktøy som ser spennende ut. Der kan du lime inn tekst og får statistikk over blant annet gjennomsnittlig setningslengde, antall unike ord og lexical density. Dessuten har den en readability index. Slike ting kan kanskje brukes til å hjelpe elever å se hva det er som skiller deres egen tekst fra mer avanserte tekster; mange elever ser bare på antall feil, og hvis dette er lavt, forstår de ofte ikke hvorfor karakteren ikke blir bedre.

(Til slik analyse er sannsynligvis VocabProfile bedre, for øvrig: dette verktøyet klassifiserer en tekst i fire grupper etter hvor vanlige de er: de 1000 ordene som forekommer hyppigst i engelsk, de neste 1000 ordene, dernest ordene fra Academic Word List, og til slutt ord som ikke forekommer  blant noen av disse).

Idiomer kan selvfølgelig oppfattes som klisjeer. Min holdning til klisjeer hos elevene, er at de bør lære seg dem før de lærer seg å ikke bruke dem. Dertil kan åpenbart ClicheFinder være et bra redskap – de har 3300 søkbare klisjeer!

Language is a virus har en hel drøss med ting som ikke virker som stort annet enn morsomt tidsfordriv, men linkene til kreative 66 skrivetips av Charles Bernstein eller 82 skriveeksperimenter av Bernadette Mayer ser det ut til å være en del som kan brukes i klassene våre.

911WritersBlock utmerker seg vel mest med kreativt brukergrensesnitt, men de har noen tips til forskjellige aspekter ved kreative tekster som en kan stå fast på. Trykk ‘3’ for ‘Dramatic openings’, og ett av forslagene er: «An art opening at a lavish downtown gallery. A car crashes through the plate glass window. The driver’s door opens, and an eight-year-old girl steps out …»

Når vi først er inne på gode skrivetips, bør vi jo nevne dagens post av Eirik Newth på Eiriks forfatterblogg, «Artikler redusert til twitring«: med utgangspunkt i artikkelen fra The Atlantic, «Is Google Making Us Stupid?» (som jeg selv blogget om tidligere i år), slår han et slag for 140-tegns sammendrag av alt fra artikler til hele romaner. Bra utfordring for elevene: oppsummér dagens lesetekst med 140 tegn!


2 Responses to “Ressurser for skriving på engelsk”


 1. oktober 7, 2008, kl. 10:28 am

  Hei, Jørn!

  Flott blogg du har! Mye interessant lesing for en som syns pedagogikk og læring er spennende.

  Jeg er bekjent av noen elever fra UiO som er i praksis hos dere på Frogn Vgs. nå, og de har mye godt å fortelle meg om skolen deres. Jeg lurer på om du vil ta en titt på bloggen min, http://www.prospektkort.blogspot.com, og se hva du synes, kan hende opprette en lenke fra bloggen din til min? Så gjør jeg gjerne det samme.

  PS! Ikke døm meg fordi jeg er forhenværende amerikansk president.

  – Lyndon

 2. oktober 7, 2008, kl. 10:31 pm

  Hei Lyndon
  Jeg dømmer deg absolutt ikke – jeg synes du er veldig kreativ og oppegående til å være såpass opp i årene. Og hvem kunne ane at studenter på vår skole i lille Drøbak har slike transkontinentale og transsubstansielle kontakter?

  Jeg har ikke laget meg noen bloggerull – mest fordi jeg abonnerer på så uhorvelig mange blogger i leseren min at jeg ikke vet hvem jeg skulle plukke ut til en slik liste. Men hvis jeg lager en skal jeg love at din skal komme med i vurderingen!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


Add to Google
september 2008
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

StatCounter

free web hit counter

%d bloggere like this: