15
aug
08

Whiteboard og betaltjenester – gjenfødelse av læreboka?

«Læreboken født på ny» melder Aftenposten i dag. Det dreier seg om tendensen til at stadig flere læreverk gjør bøkene tynnere og mer tekstfattige og til gjengjeld viser til utdypende stoff på de tilhørende nettstedene. Eksempelet som trekkes fram i artikkelen er Gyldendals Zoom til samfunnsfag for ungdomsskolen. De følger etter Aschehoug, som lenge har krevet lisens for sine Lokus-tjenester, og gjør nettstedet til en betaltjeneste.

Hva får man så for hvis man velger denne løsningen – som altså avstedkommer Aftenposten temmelig panegyriske omtale av lærebokens gjenfødelse? Vel, uten tilgang til nettstedet er det ikke lett å si, men forfatter og prosjektleder Alexander Henriksen trekker fram «hele 130 filmer til aktualisering.» Forlaget lover også at de skal fortsette å oppdatere dette etter publisering av boka, fordi to ansatte skal ha ansvar for å legge ut nytt innhold på nettsidene.

Jeg skjønner godt at mange lærere vil være fristet av dette. Hvem har ikke opplevd hvordan timene flyr mens man sitter og leter etter filmsnutter eller annet som kan brukes til å belyse et eller annet tema. Likevel kan jeg ikke unngå å tenke: hvor vanskelig kan det egentlig være å finne stoff som kan belyse et samfunnsfaglig tema – på nrk.no, tv2.no, eller på de millioner av videoer på YouTube og andre nettsteder?

Og for riktig å understreke at denne gjenfødelsen av læreboka for all del ikke skal rokke ved de gamle relasjoner i undervisningssituasjonen, kobler artikkelen det forlagsproduserte innholdet med litt reklame for whiteboards. Jeg må innrømme at jeg ikke helt har sett lyset når det gjelder disse dingsene, som stod utstilt tett i tett da jeg var på BETT for halvannet år siden. Kanskje fortoner saken seg annerledes for en skolepolitiker som føler at han bør gjøre noe for å få «sine» skoler inn i det 21. århundre, men som ikke finner budsjettmidler til PC for alle elever. På skolen som Aftenposten har besøkt satser man på Zoom, og alle de 130 videosnuttene kan vises på et flott, interaktivt smartboard:

Læreverket er utformet slik at skolen ikke er avhengig av at alle elvene [sic] har PC tilgjengelig hele tiden. På Hovseter skole er situasjonen typisk: Klassen har tilgang til PC-rom, men de digitale ressursene brukes mest ved at læreren flytter rundt på dem på et smartboard, eller bruker en projektor i stedet for tavle.

Dette minner meg om ikke bare en gjenfødelse av læreboka, men en gjenfødelse av tavleundervisningen. Forskjellen er at du kan peke på tavla og få ting til å bevege seg. Men er det egentlig nok til at elevene utvikler digitale ferdigheter? Eller lærerne, for den del?


1 Response to “Whiteboard og betaltjenester – gjenfødelse av læreboka?”


  1. august 15, 2008, kl. 9:54 pm

    Dette var interessante tanker om et stadig mer aktuelt tema. Jeg tror forlagene er ganske redde for tiden, for de ser hvor det bærer hen og må prøve å komme opp med alternative løsninger som tilsynelatende involverer nytenkning. Det fins veldig mye stoff på nettet, det er dermed gunstig å tilby kvalitetssikrede ressurser ovenfor ungdommen. Zoom skal oppdatere stoffet hele tiden. Det blir en utfordring for dem, og det kan vel også bli ganske dyrt, men for all del – en interessant modell som bør prøves ut.

    Jeg anser dette for å være en alternativ måte å distribuere en bok på. Lærere bør IKKE tenke at ved å satse på Zoom, så oppfyller man kravene til digital opplæring. Zoom utgjør en lukket verden, på samme måte som boka er lukket. Det er i dag stadig viktigere å ta til seg lærestoff fra ulike kilder, og lære seg kildekritikk. Zoom er sikkert flott som alternativ til bok, men jeg synes ikke det høres ut som at Zoom går veldig mye lengre enn læreboka. Encyclopedia Britannica kom med en multimedieutgave på CD-ROM for 10-15 år tilbake, med filmer, lydsnutter og tekst. Er Zoom veldig forskjellig? Jeg mener fremtidens skole bør satse på de gode digitale læringsaktiviteter, for eksempel å la elevene skrive blogger, bygge opp wikier, være kreative, produsere, samhandle og benytte andre Web 2.0-tjenester eller funksjonalitet i LMS-ene. Grunnleggende kunnskap i bunn er selvsagt viktig og må ikke utelates, og der kan Zoom være fungere som en morsom variant til læreboka.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


Add to Google
august 2008
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

StatCounter

free web hit counter

%d bloggere like this: