11
mai
08

Ferdigheter for det 21. århundre?

IKT-gruppa har begynt å planlegge kursing av lærere og elever ved skolestart til høsten. Vi har etterhvert fått på plass en slags «grunnpakke» med bl.a. grunnleggende filbehandling, it’s learning, Skolearena, Writer/Impress, Audacity, Photostory. Det ser ut til at vi får mindre tid enn vi hadde ønsket – de fleste vil ha tid til egen planlegging. Vi må uansett ha en nivådeling, etter at mange av kollegene har vært gjennom mye av dette før.

Men i tillegg til disse mer instrumentelle ferdighetene, føler jeg at vi også bør jobbe med det som er litt mer krevende – det som på engelsk omtales som «21st century literacies.» Begrepet høres intuitivt tilalende ut, men er selvfølgelig ganske vagt. Ett forsøk på å konkretisere dem som jeg synes ser bra ut, kommer fra den amerikanske The National Council of Teachers of English. Etter en kort innledning lister de opp slik:

Twenty-first century readers and writers need to

• Develop proficiency with the tools of technology
• Build relationships with others to pose and solve problems collaboratively and
cross-culturally
• Design and share information for global communities to meet a variety of
purposes
• Manage, analyze and synthesize multiple streams of simultaneous
information
• Create, critique, analyze, and evaluate multi-media texts
• Attend to the ethical responsibilities required by these complex environments

Her ligger mange utfordringer. Jeg ser f.eks på andre o siste kulepunkt og tenker på en av juksesakene vi har gående på skolen nå. Elevene har levert identiske besvarelser. De nekter å innse at det er et problem – de sier bare at de har vært flinke til å samarbeide. De snakket om oppgaven og så ble det bare sånn at besvarelsene ble ord-for-ord identiske. Hvordan definerer vi samarbeid, plagiat og juks slik at det blir lettere å unngå slike siutasjoner?

Lar vi elevene få en realistisk trening i å «håndtere, anlysere og syntetisere multiple, samtidige informasjonsstrømmer» hvis vi fremdeles bruker læreboka som viktigste kilde til faglig innhold?

Når multimediale «tekster» (eller sammensatte tekster, som det kanskje heter hos oss) er så viktige, har  vi lærere som er utdannet til å håndtere ord, ord, ord nok kompetanse til å veilede om bilder og lyd?

Skal vi overlate disse spørsmålene til den enkelte lærer, eller skal vi prøve å ha en felles tilnærming til dem? Med den tiden vi har til rådighet for kursing, ser jeg i alle fall at det ikke vil være mulig å gjøre særlig mye ut av det ved skolestart. Så da satser vi vel på at ting går seg til og at folk sikkert bruker masse fritid til å sette seg inn i disse tingene på egen hånd …

Reklamer

4 Responses to “Ferdigheter for det 21. århundre?”


 1. mai 11, 2008, kl. 5:57 pm

  På NKUL hadde vi et morsomt og utfordrende avlutningsforedrag av Stephanie Hamilton, Strategic Education Solutions, Apple. Hun snakket om læreren og læreboka som tradisjonelt «the gatekeeper of information» (video med henne skal finnes et eller annet sted på denne sida: http://multimedie.adm.ntnu.no/mediasite/Catalog/?cid=fbafc4ab-94ef-4fce-adde-3089b72fb696). Det interessante er jo når vi begynner å se på fagene våre i lys av den ferdighetslista som du siterer. Selv om eleven kan velge mellom fem videoforedrag (på norsk eller andre språk) og 20 nettartikler om emnet som vi skal jobbe med, vil det fortsatt være mange lærere og elever som ser at det enkleste er at læreren viser sin powerpoint, elevene leser sine tilmålte sider, og at elevene så får en prøve uten overraskelser (der læreren belønner dem som lojalt gjengir lærerens framstilling og forståelse).

 2. mai 11, 2008, kl. 8:45 pm

  Jeg har jobbet litt med dette: http://docs.google.com/Doc?id=a7rwggpf9dd_7gmp4sfc9&hl=no

  Hvis du vil bidra, og har en googlekonto, kan du sende meg e-postadressen din så skal jeg gi deg tilgang.

 3. mai 11, 2008, kl. 11:50 pm

  @Leif: jeg så Hamiltons foredrag på video i går – det var bra, ja! Likte analogien hennes med klasseromssituasjonen som en flytur: spenn fast, se framover, slå av alt elektronisk utstyr. Vi tenker antagelig altfor tradisjonelt til å kunne få full effekt av den nye teknologien.

  @Einar: det du har gjort ser veldig bra ut; vet ikke om jeg har tid til å bidra så mye med ne gang, men jeg har jorpet27[at]gmail.com

 4. 4 KJ
  mai 15, 2008, kl. 11:48 pm

  Utrolig spennende, omfattende og skremmende…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s


Add to Google
mai 2008
M T O T F L S
« apr   jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

StatCounter

free web hit counter
Reklamer

%d bloggere like this: