29
nov
07

Et eksempel til etterfølgelse

30 millioner unike brukere, 40 millioner besøk på sidene. Det er den imponerende statistikken for MITs OpenCourseWare. Dette ledende universitet har lagt ut 1800 av sine kurs gratis på nettet. Noe av det er også oversatt til andre språk enn engelsk, og 60 prosent av nedlastigngene er faktisk til brukere utenfor USA.

Nå lanserer MIT Highlights for High Schools (tips: Webware), et tilsvarende program for videregående nivå. Målet er blant annet å inspirere unge til å satse på utdannelse innen naturvitenskap og teknologi.

50 prosent av de som bruker OpenCourseWare beskriver seg, ifølge Webware-posten, som «independent learners.» Dermed tangerer den også diskusjonen startet av Ben Wilkoff om temaet «Why should students come to class?» (videreformidlet blant annet av Jan-Arve Overland). For hvis verdens fremste akademikere gjør sitt lærestoff tilgjengelig på nettet, og tilpasset videregående nivå, hvorfor skal vi stå og forelese om det samme i klassen?

Kan vi tenke oss at noen av Norges fremste akademikere (og formidlere, takk!) ville gjøre noe tilsvarende? Jeg tror kanskje ikke så mye på det – MIT har jo heller ikke fått følge av andre i USA, så vidt jeg vet. Men du verden for en stimulans det ville vært for de som trenger litt ekstra faglige utfordringer.

I mellomtiden: kan vi tenke oss at de som ikke nødvendigvis er blant forskningseliten, ja til og med en helt vanlig lærer, kan ha noe å bidra med ved å legge ut forelesninger på nett? Sannsynligvis er bare tanken nok til å skremme vannet av de fleste lærere. Likevel er det verdt å tenke tanken.


0 Responses to “Et eksempel til etterfølgelse”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


Add to Google
november 2007
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

StatCounter

free web hit counter

%d bloggere like this: