26
nov
07

Er bloggingen død?

Ryan Bretag på TechLearning har satt i gang en interessant diskusjon, først med en kort post som stort sett bare besto av spørsmålet om blogging var i ferd med å avgå ved døden («Death of a Blogger Part I«), deretter med en utdypende post med en nærmere begrunnelse («Death of a Blogger Part II«).

Jeg har selv ikke kunnet unngå å legge merke til at en kar som Will Richardson, som jeg har lest i noen måneder, poster mindre og mindre på sin blogg. Han er nettopp en av de uformelle lederne i «edublogosfæren» som Bretag skriver om: de ser ut til å ha mistet interessen for eller troen på blogging som noe egnet redskap til å drive fram de endringene de ønsker. Ett av verktøyene som – utrolig nok – ser ut til å ta bloggens plass for ham og enkelte av hans likesinnede, er Twitter. Meldinger på maks 140 tegn utveksles mellom en engere krets av venner, omtrent som en SMS. Vil han f.eks. ha ideer til en av sine mange presentasjoner, sender han en Twitter-melding heller enn å legge ut en post på bloggen.

Er det riktig at bloggen er i ferd med å avgå ved døden som medium i det raskt skiftende Web 2.0-landskapet? Bretag hevder klart at det ikke er tilfelle. Han peker likevel på en del svakheter ved bloggsfæren slik han ser den nå som kan føre til stagnasjon om de ikke blir tatt på alvor. Disse har å gjøre med de grunnleggende premisser bak ideen om blogging som kommunikasjon, med andre ord om vi som blogger i dag viderefører det som gjorde mediet verdifullt i utgangspunktet:

  1. Mål: ønsker dagens edubloggers å oppnå noe ut over tilfredsstillelsen ved å kunne uttrykke seg personlig? Har vi noe overordnet mål om å få til bedre læring?
  2. Konstruktiv konfrontasjon: er edublogosfæren et ekkokammer der alle synger samme refreng og ingen utfordrer hverandre på noen grunnleggende ideer? Er vi rett og slett for enige? Preker vi bare for menigheten og nøyer oss med det?
  3. Kommunikasjon: hvis blogger skal ha noen misjon i konkurranse med raske kommunikasjonsformer som Twitter, må de tilby mer dybde, mer refleksjon, mer merverdi. Hvor mange bloggposter i dag fører til at vi virkelig må tenke nytt eller strekke oss litt for å følge en krevende tankegang, og hvor mange handler mest om bloggerens egen person?
  4. Lytte, ikke bare snakke: Web 2.0 kritikere som Andrew Keen (og etterhvert også Thomas Friedman) hevder at det som preger nettet i dag er at «alle» vil publisere og «ingen» vil lese, alt handler om ‘meg’, ‘meg’. Skal blogging leve opp til sitt potensial som medium for samtalen, må noen ha tålmodighet og ydmykhet til å lytte og gi litt feedback til andre også.

Kanskje jeg skulle lagt ned bloggen istedet for å flytte den …


1 Response to “Er bloggingen død?”


  1. november 27, 2007, kl. 8:38 am

    For det første: jeg syns ikke du skal slutte å blogge, du tar opp veldig mange interessante tema, fortsett med det!

    Problemet er kanskje at når man begynner å følge med på en masse blogger, blir det veldig mye å lese, og det er kanskje en slags informasjonsutmattelse som gjøre seg gjeldende? Det er også tendenser til at nye tema sprer seg som en præriebrann, ved at blogger etter blogger skriver om det samme, kanskje med tilføyelser av noen nye vinklinger. Kanskje kan bloggingen være tjent med at det blir litt færre nye innlegg, og heller litt flere kommentarer?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


Add to Google
november 2007
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

StatCounter

free web hit counter

%d bloggere like this: